Hanácké tvarohovo-povidlové koláče
Potřebné ingredience
500 g hladké mouky, 100 g cukru, kvasnice (já dávám trochu víc, než je určeno, tedy 1 a půl balíčku sušených kvasnic z DM), 3 žloutky, 100 ml oleje (někdo dává třeba půl na půl se sádlem nebo celé nahradí máslem, mně se osvědčil olej), 250 ml mléka, citrónová kůra, špetka soli. TVAROHOVÁ NÁPLŇ: 300 g tvarohu (raději kostka v papíru, ne z vaničky, navíc jej ještě vymačkávám přes kapesník, abych jej co nejvíc "odmléčnila"), 80 g cukru (je lepší nepřekračovat, tvaroh má pak tendenci nafukovat těsto až k prasknutí), 2-3 žloutky, lze doplnit o rozinky (ty u nás děti nejedí), citr. kůru a další dobrůtky. NÁPLŇ NAHORU: povidla - já dávám domácí od maminky, ta jsou hodně slazená a doplněná někdy rumem, jindy rumovou trestí. Samozřejmě dle fantazie lze nahradit mletým mákem, mákem s povidly, dát obojí, nebo třeba tvaroh nedávat dovnitř, ale na více rozválený koláč naaranžovat všechny náplně nahoru... DROBENKA: 50-70 g másla (já dávám raději míň), 70 g. hrubé mouky, 70 g cukru
Postup přípravy
Rozdělíme na 4 díly (nebo na tolik, kolik chcete koláčů, velkých, malých, 4 díly z půl kila mouky se mi osvědčily jako čtyři koláče cca na plech). Každý rozvlálíme na menší placku a zabalíme do ní odpovídající díl tvarohu. Dobře uzavřeme a znovu rozválíme, opatrně znovu rozválíme na co největší placku tak, aby tvaroh nikde neprotekl těstem.
Okraje potřeme žloutkem, rozetřeme povidla, posypeme drobenkou (nebo poklademe mandlemi nebo čímkoli dle fantazie).
Pečeme (na peč. papíru) ve vyhřáté troubě při teplotě asi 160-170 °C
koláč vytažený z plechu
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé